Tuomo Leinonen, lypsykarjatilallinen Simosta

4.5.2021

Tuomo Leinonen on syntynyt maatilalle Simoon. Vuonna 2018 tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos, jonka johdosta Tuomo sai tilan hallintaan. Vanhemmat auttavat edelleen tilalla tarvittaessa. Tuomo asuu vaimon ja kahden lapsen kanssa kolmen kilometrin säteellä tilasta, mutta tilallisen suunnitelmissa on muuttaa jossain vaiheessa tulevaisuutta lähemmäs tilaa.

Tuomo Leinonen tila ja kone

Millainen tila on?

Simossa sijaitseva tila on perinteinen lypsykarjatila. Lypsyssä lehmiä on tällä hetkellä 61 ja nuorempaa karjaa on saman verran tilalla. Peltoa on kertynyt 155 ha verran, jota pidetään pääasiassa nurmella. Tuomo on yksin tilalla töissä kun vaimo on tilan ulkopuolella töissä. Tilalla käy tarvittaessa työntekijä auttamassa tilallista. Tilalta saatavasta lihasta osa menee suoramyynnin kautta eteenpäin tutuille, mutta suurin osa lihoista myydään teurastamon kautta eteenpäin. Tilan töiden lisäksi Tuomo tekee talvella Simon alueella aurausta ja talviteiden tekoa.

Tilan tuotantoeläimet ovat Holsteinilaista rotua, mutta toki tilalta löytyy yksi navettakissa. Tilalla suunnitellaan tuotantoeläinten jalostusta. Erityisesti jalostuksessa on pohdittu sitä, miten siemennyksissä panostetaan eri rotujen risteytyksiin. Risteytyksillä voidaan saada maidon pitoisuuksissa muutosta lisäten valkuaista ja rasvaa.

Eläinten hyvinvointiin panostetaan tilalla koko ajan. Tuomo kertoo kuinka erilaiset koneet seuraavat eläinten käyttäytymistä ja jos erilaisia piikkejä tulee tuotantoon, toimintaan puututaan. Sorkkaterveyden parantamiseksi on myös investoitu ritilämatto ja tilalla käy joka vuosi kolme kertaa sorkkahoitaja. Tilalla on myös roikkuva harja, joka on eläinten jatkuvassa käytössä.

Parasta maaseutuyrittäjänä

Perinteisen maatalouden parissa työskentely ei ole helppoa, joten täytyy olla tarkkana mitä kertoo siitä, mikä parasta maaseutuyrittäjänä toimimisessa on todella. Tuomon mielestä parasta maaseutuyrittäjänä olemisessa on se, että on vapaus järjestellä omat työt oman näköiseksi. Kaikissa töissä on olemassa omat aikataulunsa mutta se, milloin ja miten hoidat työsi, on täysin vapaa valinta jokaisen maatilallisen päätettävänä.

Maatalouden tulevaisuus

Tällä hetkellä tilallista mietityttää vihreä kasvua ja se miten se tulee vaikuttamaan jokaiseen maatilalliseen. Vihreällä kasvulla tarkoitetaan sitä, että pyritään hiilineutraaliin toimintaan kaikessa mitä tehdään. Erityisesti maatiloille painetta tuo se, että miten saadaan sidottua yhtä paljon hiilidioksidia mitä tilalla tuotetaan.

Eniten Tuomoa mietityttää se, että millaisia investointipaineita se mahdollisesti tuo tilalle tulevaisuudessa. Tällä hetkellä ei ole tiedossa mitään mitä investointeja tulisi tehdä lähivuosina, mutta vihreä kasvu on monien huulilla tällä hetkellä.

Tuomo on sitä mieltä, että ”Kaasu pohjassa mennään siihen saakka, että seinä tulee vastaan!”. Tilalta.fi verkkokauppa-alustan noutopistettä on suunniteltu Simoon ja toivotaan, että tilat löytyvät, johon piste voidaan saada. Suoramyyntiä tehtäisiin myös Tuomon tilalta enemmän, jos se ei olisi niin työlästä hoitaa jokainen vaihe itse, kuten se on tällä hetkellä.

Vinkki vitonen siis kaikille lukijoille: jos tiedät tilat, jotka olisivat jo elintarviketilaksi tarkastettu, niin ottakaa ihmeessä yhteyttä maataloustoimistoon niin lähdetään yhdessä viemään asiaa eteenpäin Simossa tai siellä missä tarvitaan!

Tuomolla on ollut myös aiemmin suunnitelmissa tilan laajentaminen mutta sopimustuotannon vuoksi ajatus on tällä hetkellä tauolla. Tuomon kanssa keskustellessa heräsi ajatus siitä, että jos löytyisi pienmeijeri toimintaa lähialueelta, voisi miettiä toiminnan laajentamista.

Tilallinen on hyvin avoin kaikelle uudelle. Kun keskustelimme Tuomon kanssa mahdollisesta matkailun yhdistämisestä maatilalle, hän sanoi, että on avoin mieli myös matkailun aloittamiseen omalta tilalta.

Vinkit tuleville yrittäjille

Ensimmäinen ja tärkein vinkki Tuomon mielestä on se, että ”Kannattaa pitää jalat maassa!” Tuomo muistuttaa siitä, että jokaisen meistä täytyy syödä, ja pelkällä salaatilla tuskin toimeen tulee kukaan. Seuraava vinkki liittyy talouteen. Tuomo teroittaa kuinka tärkeää on pitää yrityksen ja oman talouden talousasiat erillään. Helposti menee taloudenpidossa nämä kaksi sekaisin, mutta kannattava yritystoiminta ja oma talous ovat täysin erillään.

Sosiaalinen media

Ota haltuun Tuomon tilan Instagram-tili nimimerkillä: @uusikummuntila


Jaa sivu eteenpäin