Villa Taigametsä – taikametsä alpakoilla Ranualla

2.8.2021

Tällä kertaa maaseutuyrittäjien tarinoissa esiintyy nuori 21-vuotias yrittäjä, työntekijä ja opiskelija Henna Pätsi. Henna opiskelee viimeistä vuotta Agrologiksi Lapin ammattikorkeakoulussa. Tavoitteena Hennalla on valmistua syksyllä 2021. Hennan kiinnostus alpakoihin ja yrittäjyyteen on lähtenyt jo nuoresta. Hennan suvussa on ollut aina yrittäjiä ja vapaus tehdä ja päättää omista töistä on aina kiinnostanut. Yritys sijaitsee lapsuudenkodissa, jossa Henna edelleen asuu vanhempiensa kanssa. Yrityksen Henna perusti vuonna 2019.

Villa Taigametsä Henna
Villa Taigametsä, Henna Pätsi yrittäjä ja hänen alpakat kesälaitumella.

Ideasta toteutukseen

Vuonna 2019 elokuussa tuli mahdollisuus ostaa muutama alpakka ja siitä alpakoiden kasvatus lähti käyntiin. Yritysidean taustalla on ollut innostus Green Care toimintaan. Henna on ehtinyt opiskeluiden aikana kokeilla hanketyöskentelyä sekä erikoistumisharjoittelun jälkeen jäädä tuntityöläiseksi Oululaiseen uusiutuviin energialähteisiin keskittyvään yritykseen.

Yritysvisio on pohjautunut luontoon ja eläinavusteinen yritystoiminta keskittyy eläinten ja ihmisten hyvinvointiin. Lapissa on Hennan mukaan vähän alpakoita, ja jalostusta vieläkin vähemmän. 2020 Hennan tilalle tuli orhit, joiden kautta kasvatustoiminta on voimistunut. Tällä hetkellä tilalta löytyy 8 alpakkaa. Tilalta löytyy jo yksi oma kasvatettu alpakka nimeltä Isla, joka syntyi syksyllä 2020. Nyt loppukesällä 2021 on tulossa uusi tulokas.

Millainen alpakkatila on?

Yrittäjä tekee omista pelloista kuivaheinää ja ostaa loput heinät lähinaapureilta kuivaheinän ja säilörehun muodossa. Alpakat syövät säilörehua kovilla pakkasilla. Tällä hetkellä omassa viljelyssä on 2 hehtaaria peltoa. Perheestä löytyy alpakoiden lisäksi perheen yhteinen hevonen ja muutama kani. Yrittäjä viljelee omiin tarpeisiin perunaa, porkkanaa ja erilaisia yrttejä.

Henna on nauttinut koulussa peltoon liittyvästä suunnittelutyöstä sekä tarkemmin pellon ravinneasioista. Koulussa Hennaa on kiinnostanut kovasti Green Care, jonka vuoksi hän on tehnyt Green Care Pro opintoja 20 opintopisteen verran tämän kesän jälkeen. Hennalle tärkeää on yritystoiminnassa se, että ihmiset pääsisivät nauttimaan luonnosta enemmän. ”Työpäivän jälkeen on mahtavaa, kun voi vain lähteä ulos kävelemään alpakoiden kanssa luontoon ja haluan, että myös muilla on mahdollisuus kokea tämä,” Henna kertoo.

Alpakat ovat Hennalle lähellä sydäntä myös sen vuoksi, että hän on kiinnostunut villasta ja sen jalostuksesta. ”Kotimaisen villan käyttö voisi kasvaa entisestään ja sitä kautta kotimaisen villantuotannon käyttö lisääntyä,” Henna pohtii. Yrittäjä kehrää sähkörukilla langat ja antaa myös mahdollisuuden asiakkaille kehrätä langat itse. Tilalta löytyy myös villakammat sekä häkilä. Tilalla tehdään Raaka villa langaksi asti. Asiakkailla on mahdollisuus alpakkatilalla kokeilla mistä lanka tulee ja miten se tehdään. Kehruukursseja ei ole vielä saatavilla, mutta tulevaisuudessa niitäkin voi varata. Asiakkaat voivat kehruukursseilta saada muistoksi prosessissa palan villaa. Hennalle on tärkeää, että nostetaan tietoisuutta siitä, että tiedettäisiin enemmän mistä eläimestä edes villa tulee.

Alpakan kasvatuksessa ja jalostuksessa Henna haluaa korostaa villan hyvyyttä, alpakan rakennetta, luonnetta ja terveyttä. Tulevaisuudessa yrittäjän tilan orhilla voidaan käydä astuttamassa muita tiloja Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa alueella.

Yritysidean alkuvaiheessa ajatus oli lähinnä alpakoiden kasvatuksesta, mutta koronan aikana on ollut aikaa miettiä ja yrittäjän ajatus on edennyt siihen, että asiakaspalvelua voisi kehittää. Henna on käynyt alpakoiden kanssa myös erilaisissa tapahtumissa sen lisäksi, että tilalla on käyty katsomassa alpakoita. Alpakoiden kanssa voi myös käydä lähiluonnossa kävelemässä. Kaikki palvelut löydät yrityksen nettisivuilta.

Henna toivoo, että tietoisuus kasvaa alpakoista ihmisillä. Yrittäjä toivoo, että hän pääsisi tekemään yhteistyötä sosiaali- ja terveysalan henkilöiden kanssa Green Care toiminnan kehittämisen merkeissä. Tilalle ollaan tekemässä tulevaisuudessa aistipuutarha ja alpakkatarha. Hennan mielestä on tärkeää, että puutarhassa voidaan käyttää mahdollisimman monta aistia luonnon keskellä, että veden solina, lintujen laulu ja tuoksut voisivat virkistää asiakkaita.

Villa Taigametsään on tervetulleita ihan jokainen. Henna toivoisi, että alpakoita tultaisiin katsomaan niin perheinä kuin työporukoiden kanssa. Villa Taigametsässä voit rentoutua, virkistyä ja tulevaisuudessa myös kuntoutua. Tila on esteetön kaikille, joten tilavierailulle kannattaa poiketa vaikka olisi vain ohikulkumatkalla. Alpakoiden ostajat voivat myös kääntyä Hennan puoleen.

Alpakoiden hyvinvointi

Alpakoiden hyvinvointia yrittäjä tukee siten, että hän vastaa lajitarpeiden täyttämisestä. Alpakka on laumaeläin ja on tärkeää, että tilalla eläimet näkevät toisensa. Alpakat voivat tilalla myös päättää ovatko sisällä vai ulkona. Kaikilla on mukavan kokoiset tilat niin ulkona kuin sisällä. Alpakoiden kynsiä hoidetaan 2-3kk välein, villan keritään kerran vuodessa ja hampaat hoidetaan tarpeen mukaan. Yrittäjä hoitaa itse kynsien hoitamisen mutta kerinnän hoitaa ammattilainen, joka kiertää koko Suomen alueella. Alpakoille on oma kerintätapa.

 

Villa Taigametsän alpakat talvella
Villa Taigametsän alpakat talvilaitumella.

Parasta maaseutuyrittäjänä

”Parasta maaseutuyrittäjänä on se, että voi tehdä töitä, mutta voi olla samalla luonnossa ja eläinten keskellä. Ei tämä edes tunnu työltä,” Henna kuvailee. Henna kokee olevansa harvinaisempi maaseutuyrittäjä, kun ei ole perinteistä maataloutta omassa yrityksessä mukana. Maaseuturakenne on Hennan mielestä murroksessa ja tämä mahdollistaa sen, että voi olla mukana luomassa uudenlaista maaseutuyrittämisen muotoa. Hennan mukaan pienten tilojen lopettamispaineet voidaan muuttaa uusiksi tuotantosuunniksi tämän murroksen aikana. ”Maaseutu halutaan pitää elävänä, joten uudet tuotantosuunnat voivat olla myös maaseudulla eikä niinkään tarvitse keskittyä kaupunkiin,” Henna summaa.

Maatalouden tulevaisuus

”Maataloutta on pakko olla Suomessa ihan jo huoltovarmuuden vuoksi,” Henna sanoo. Tilakoot varmasti tulevat edelleen kasvamaan ja pinnalla näkyy niin ympäristöystävällisyys, biotalous, vähähiilisyys, kiertotalous ja lähiruoka yrittäjän mielestä. Paikallista yrittäjien tukeminen on hyvin tärkeää Hennalle. Kehittämismahdollisuuksia muun muassa lähiruoan tuotannolle on paljon ja kotimaisen ruoan osuutta tulee korostaa yrittäjän mielestä. Henna ei haluaisi, että maatiloja lopettaa, mutta hän uskoo vahvasti, että maataloutta varmasti aina tulee olemaan, vaikka maaseutu olisi moninaisempi kuin ennen. ”Maaseutuyrittäjiä varmasti tulee enemmän maaseudulle,” Henna summaa.

Vinkit muille maaseutuyrittäjille

Yrittäjän mielestä omia ideoita ei kannata ikinä lytätä. Välillä voi miettiä, että uskallanko lähteä tekemään tätä, mutta kannattaa käyttää rohkeutta ja kokeilla. ”Kokeile rohkeasti onko ideallasi mahdollisuutta yritystoiminnalle. Muista, että useat tulonlähteet tuovat varmuutta tulevaisuuteen,” Henna kannustaa. Yrittäjän mielestä ei kannata miettiä, että vaikka muut eivät olisikaan tätä tehneet niin et voi sinäkään, koska aina voi olla ensimmäinen. ”Ennakkoluulojen ei kannata antaa estää toteuttamasta sitä, mitä oikeasti haluaa. Jos jokin tuntuu sinun omalta jutulta, älä jätä sitä kesken!” Henna neuvoo.

Somekanavat haltuun

Villa Taigametsän löydät Facebookista @villataigametsä /taigametsän alpakat sekä Instagramista @villatagametsa Kaikki tarvittavat tiedot löydät kattavasti nettisivuilta osoitteesta: https://villa-taigametsa.webnode.fi/

Ottakaa yhteys Hennaan puhelimitse tai Facebookissa tai Instagramissa ja käykää kylässä!

Henna ja alpakka tilalta vuonna 2021.

Jaa sivu eteenpäin