Ylämaankarjanpitäjäksi lopetustilalta ostettuna Rovaniemellä – Risto Yrjänheikki

Tämän kertainen maaseutuyrittäjä on lähtöisin Rovaniemeltä, mutta sukutaustaa häneltä ei löydy tilanpidossa. Risto päätti vuonna 2007 ostaa lopetuskarjan tilalta, joka lopetti kokonaan karjanpidon ja vuokrasi maita. Yrittäjä päätyi Ylämaankarjaan rotuna ja niitä alussa löytyi 33. Tällä hetkellä tilalta löytyy 40 kappaletta ylämaankarjaa.

Tervetuloa tutustumaan yrittäjään, joka yhdistää näppärästi maatalouden sekä matkailun Rovaniemellä!

Yrittäjä on aiemmin tehnyt erilaisia projektihommia ja erilaista yrittäjyyttä taustalta löytyy. Tilanpidon aloitukseen yrittäjä kuitenkin lähti puhtaasti siksi, että halusi siirtyä toiselle alalle. Eläintilan aloittamisen jälkeen on tullut mukaan myös matkailualan toimintaa vuonna 2013. Päätulo ei tulekaan eläintilasta vaan matkailusta.

”Ylämaankarja sopii hyvin maisemanhoitokohteisiin ja suoramyyntiin,” yrittäjä perustelee rodun valintaa. Yrittäjälle tärkeää oli myös se, että saa itse päättää kilohinnan, jolloin teuraspainolla ei ole niin paljon merkitystä. ”Todella hyvää palautetta on tullut lihasta, kun eläimet ovat pääasiassa luonnonravinnolla ulkona ollessaan,” yrittäjä toteaa. Yrittäjä on todennut, että ylämaankarjan liha on tummempaa ja paremman makuista.

Suoramyynti tilalta lähti käyntiin vuonna 2009. ”Alussa oli haasteita teurastuspuolella, mutta kun saatiin lähelle Leivejoelle teurastamo, niin homma on toiminut hyvin,” yrittäjä toteaa. Markkinointi yrittäjälle on ollut helppoa REKOjen kautta. Pääasiassa yrittäjä käy Rovaniemen REKOssa myymässä tuotteita. Ravintoloita löytyy myös tämän yrittäjän asiakaslistoilta, sekä muutamia kauppoja ja joitain asiakkaita, joille viedään suoraan kotiin tuotteet. ”Kauppa käy todella hyvin sen jälkeen, kun ihminen ensimmäistä kertaa ostaa ja maistaa tuotetta,” yrittäjä toteaa.

Lapin laitumilta tänä päivänä

Yrittäjä tekee omille eläimille pelloilla ruokaa. Pääasiassa yrittäjän viljelyssä olevista pelloista on vuokrapeltoja, joissa vuokra-aika on ollut viiden vuoden mittainen, että on voinut ohjelmakauden viljellä. Viljelijälle ylämaankarja on nopea ja helppo rotu. Yrittäjä huolehtii, että eläimille on ruokaa ja yleensä kerran päivässä käy ruokkimassa eläimet. ”Yleensä ylämaankarjan pitäjillä on joku muu tulonlähde,” yrittäjä toteaa.

Yrittäjä kokee, että jos menee esimerkiksi keskustelemaan kasvusta yritystoiminnassa, otetaan Rovaniemellä paremmin vastaan matkailuyrittäjänä mitä maataloudessa. Työajasta yrittäjälle menee maatilaan 60 % työajasta ja matkailuun 40%, ja tuloksessa taas ihan eri tavalla.

Yrittäjä kokee, että varsinainen maataloustoiminta on tänä päivänä vain isommille tiloille, joilla yksikkökoot kasvavat. ”Pienemmät yritykset maataloudessa täytyy kehittää muuta yritystoimintaa rinnalle,” yrittäjä kertoo. Pienemmän yrityksen rinnalle voi yrittäjän mielestä ottaa suoramyyntiä, teiden aurasta tai vastaavaa. ”Tänä päivänä täytyy lisätä tuloja ja hakea kasvua kustannusten noustessa koko ajan ylöspäin,” yrittäjä toteaa.

Keskustellessa siitä, miksi suoramyyntiä on niin vähän, tuo yrittäjä esille, että elintarvikealan byrokratia haastaa suoramyyntiä todella paljon. ”Riekot ja metsot menisi kaupaksi ravintoloille, mutta eipä saakaan samalla tavalla myydä,” yrittäjä toteaa.

Tilalla ei ole tarkoitus lisätä eläinmäärää, mutta jos joku on kiinnostunut niin häneltä voi ostaa karjan tulevaisuudessa. Eläinten hyvinvoinnista pidetään huolta oikeanlaisen kuivituksen ja veden muodossa. Katoksesta tilalta löytyy vesipiste ja kuivitukseen käytetään olkia ja sahajauhoja.

Vinkkejä yrittäjyyttä pohtiville

”Ostakaa metsää – voi aina ottaa tuloja kun on tarvetta,” yrittäjä vinkkaa.

Yrittäjä myöntää kuitenkin, että on mahdollista yrittää maaseudulle, ei ihan toivotonta ainakaan. Tulevaisuudessa maataloutta haastaa eniten se tilallisen näkökulmasta, jos tuet supistuvat entisestään.

”Ylämaankarjaa jos haluat niin voit unohtaa miljoonan investoinnin koska riittää, että on katos, jossa on kolme seinää ja katto,” yrittäjä vinkkaa. Maatalouden ja matkailun yhdistämistä yrittäjä suosittelee, jos omalla alueella on matkailua. ”Olisi pitänyt jo aiemmin osata yhdistää matkailupuoli maatalouteen,” yrittäjä miettii.

”Nuorten yrittäjien kannattaa katsoa avoimin mielin pelikortteja mitä omalta alueelta löytyy,” yrittäjä toteaa. Kannattaa katsoa mitä kannattaa tehdä omalla alueella tilallisen näkökulmasta. ”Tällä hetkellä velattomuus kannattaa, joten kannattaa miettiä miten voit vähiten velkaantua yrittäjyyttä aloittaessa,” yrittäjä kertoo.

”Maailma voi kääntyä moneen suuntaan ja useamman kerran on ollut siinä tilanteessa, että ei ikinä olisi uskonut, että olisi tässä tilanteessa,” yrittäjä varoittaa. Maatalousala on yrittäjän mielestä paljon riippuvainen siitä, miten suomalainen politiikka menee milloinkin.

Aapishovi – pala omaa rauhaa Tapionkylässä Rovaniemellä

Aapishovin majoitustilat sijaitsevat Tapionkylässä Rovaniemellä, johon yrittäjä majoittaa kerrallaan maksimissaan 15 henkilöä. Pääasiassa yrittäjän mökissä majoittuu ulkomaanmatkailijoita. Aiemmin yrityksellä ennen koronaa on ollut erilaisia safaritoimintoja kuten jääkalastusta, lumikenkäilyä ym. vastaavaa, mutta koronan aikana loppui kaikki matkailupalvelut mutta majoitustoiminta jäi voimaan. ”Joulun ympärillä on sesonki noin 4kk,” yrittäjä kertoo.

Aapishovi mökistä kerrotaan näin Airbnb sivustolla

”Mökki on järeistä hirsistä rakennettu, lattialämmitys, sauna-osastossa aina valmis kiuas, kolme wc:tä, kuusi makuuhuonetta, kaksi keittiötä ja kaksi ruokailutilaa, rauhallinen paikka jokinäkymällä, ei muuta asutusta tai rakennuksia lähellä. Rauhallinen paikka, ei naapureita. Meiltä voi vuokrata halutessaan talvivarustepaketin ulkoiluun, joka sisältää haalarit, kengät, turkislakin, kintaat, villasukat, lumikengät, pulkat, 55 € / asukas, tarvitsemme vuokraajalta tiedon asukkaisen koosta, kokoja on xs, s, m, l, xl, xxl, xxxl, maksun voi suorittaa paikan päällä vain käteisellä, jos haluaa vuokrata tarvikkeet.”

”Matkailualan yrittäjyydelle on aina tilaa, koska ihmiset joilla on vapaa-aikaa ja rahaa lisääntyy koko ajan kun väestö ikääntyy,” yrittäjä toteaa. ”Ennen on vain tehty töitä ja säästetty, nyt katsotaan enemmän elämänlaatua,” yrittäjä pohtii. Potentiaalia löytyy tulevaisuudessa niin matkailun kun maaseudulla tapahtuvan yrittäjyyden suhteen. Yrittäjä painotti keskustelussa sitä, kuinka tärkeää on seurata mitä maailmalla tapahtuu ja mitä lähialueella tapahtuu, että voi ottaa kaiken potentiaalin hyötykäyttöön omiin vahvuuksiin panostaen.

Yhteystiedot

Risto Yrjänheikki 050 585 0728

Facebook Lapin laitumilta


Jaa sivu eteenpäin