Asioi kirjastossa omien aikataulujesi mukaisesti

Tervolan kirjasto toimii myös omatoimikirjastona siten, että voit asioida kirjastossa joka päivä klo 9–21 välisenä aikana, myös viikonloppuisin. Henkilökunta on paikalla tuttujen aukioloaikojen mukaisesti.

Voit asioida kirjastossa omatoimisesti silloinkin, kun henkilökunta ei ole paikalla. Omatoimiaikana asiakkaat voivat lainata ja palauttaa aineistoa automaatilla sekä noutaa varatun aineiston varaushyllystä itsenäisesti. Virkailijoiden tarjoamaa asiakaspalvelua ei tuona aikana ole. Asiakastietokoneet, langaton verkko ja lehtilukusali ovat asiakkaiden käytettävissä. Sen sijaan kopioiminen, tulostaminen, kirjastomaksujen maksaminen ja tietopalvelu hoidetaan varsinaisena asiakaspalveluaikana.

Kaikenikäisten käytettävissä

Omatoimikirjastoa voivat käyttää kaikki, joilla on voimassaoleva Lapin kirjaston kirjastokortti ja siihen kuuluva nelinumeroinen PIN-koodi.

Alle 15-vuotiaat saavat omatoimikirjaston käyttöoikeuden kirjaston asiakasrekisteriin merkityn takaajansa suostumuksella. Alle 15-vuotiaalle käyttöoikeutta haetaan erikseen henkilökohtaisesti kirjastossa. Alaikäisen asiakkaan omatoimikirjaston käyttöoikeuden hakee ja kirjaston käytöstä vastaa huoltaja/takaaja.

Omatoimikirjaston käyttäjä on kirjastokorttia ottaessaan allekirjoituksellaan sitoutunut noudattamaan Lapin kirjaston ja Tervolan omatoimikirjaston käyttösääntöjä. Käyttö voidaan kuitenkin tarvittaessa estää, esim. häiriökäyttäytymisen vuoksi. Mikäli asiakkaan kirjastokortti on Lapin kirjaston asiakasrekisterissä asetettu käyttökieltoon, sisäänkirjautuminen omatoimiaikana ei onnistu. Velkasaldon ylittyminen tai myöhässä olevat lainat eivät estä sisäänkirjautumista.

Kirjaudu sisään kirjastokortilla

Omatoimikirjastoon kirjaudutaan sisään kirjastokortilla ja PIN-koodilla. PIN-koodi on sama, jota käytetään verkkokirjastossa, ja sen saat kirjaston asiakaspalvelusta normaaleina palveluaikoina.

Omatoimikirjastoon kirjaudutaan lukemalla kirjastokortin viivakoodi kirjaston pääoven vieressä olevaan kortinlukijaan ja näppäilemällä PIN-koodi, jolloin oven lukitus aukeaa. Asiakkaan tulee varmistaa, ettei kiinteistöön tai kirjastoon tule samalla ovenavauksella muita henkilöitä, omia lapsia lukuunottamatta.

Jokaisen omatoimikirjastoon tulijan tulee kirjautua sisään. Lapset voivat tulla vanhempien seurassa kirjautumatta ja heidän tulee myös poistua  yhtä aikaa.

Kun kirjasto suljetaan ja se siirtyy omatoimiaikaan, asiakkaiden tulee poistua kirjastosta ja kirjautua uudelleen asiakkaiksi.

Lainaa ja palauta

Kirjastossa on itsepalveluautomaatti, jolla voi palauttaa ja lainata. Palautettu aineisto laitetaan viereiseen kärryyn tai lukolliseen kaappiin automaatin näytölle olevan ohjeen mukaan. Jos omatoimikirjaston tai itsepalveluautomaatin käytössä on ongelmia, asiakas on velvollinen viipymättä selvittämään epäselvyydet henkilökunnan kanssa asiakaspalveluajalla. Asiakas on siihen saakka vastuussa kirjastokortilleen rekisteröityneestä aineistosta.

Varausten nouto omatoimiaikana

Asiakas voi lainata varaamansa aineiston myös omatoimisesti saatuaan saapumisilmoituksen. Saapumisilmoituksessa on varaustunniste, ja varattu aineisto on kirjastossa asiakaspalvelupisteen viereisessä kirjakärryssä varaustunnisteen mukaisessa järjestyksessä. Varatun aineiston voi lainata vain varaajan kirjastokortilla.

Tekniset ongelmat

Tietokoneiden ja automaatin mahdollisia teknisiä ongelmia voidaan selvittää vasta, kun henkilökunta on paikalla. Jos automaatti ei lue aineiston viivakoodia, sen voi lainata vasta asiakaspalveluaikaan.

Hätätilanteet

Hätätilanteita varten ilmoitustaululla ja automaatin vieressä on yleinen hätänumero sekä kiinteistön ongelmiin liittyen kunnan päivystysnumero.

Kirjastossa on tallentava kameravalvonta, jonka käyttöön sovelletaan tietosuojalakia (1050/2018). Kiinteistöhälytyksestä aiheutuvista kuluista vastaa hälytyksen aiheuttava asiakas.

Viihtykää kirjastossa!