Paasilinna-reliefi

Paasilinna-kokoelma

Paasilinna-kokoelma koostuu neljän Paasilinnan veljeksen, Ernon, Reinon, Arton ja Maurin kirjallisesta ja muusta tuotannosta sekä heitä koskevasta materiaalista. Kokoelma sijaitsee Tervolan kunnankirjastossa Paasilinna-vitriinissä.

Paasilinna-kokoelmaan pyritään hankkimaan veljesten koko tuotanto: kirjat ja niistä tehdyt käännökset sekä muunlaiset taltioinnit, esimerkiksi äänikirjat, videonauhat ja dvd-levyt. Veljesten kirjatuotannosta reilu puolet on saatu kirjailija- ja kustantajalahjoituksina. Loput aineistosta kirjasto on hankkinut itse, ja kokoelma täydentyy jatkuvasti.

Paasilinna-kokoelman aineisto on tarkoitettu vain tutkimuskäyttöön. Paasilinna-kokoelmaan kuuluvat teokset löytyvät kirjaston aineistotietokannasta valitsemalla kokoelma-rajoitukseksi ‘Paasilinna-kokoelma’.

Paasilinnan kirjailijaveljekset

Paasilinnan perheestä neljä veljestä on ansioitunut kirjailijoina: Erno, Reino, Arto ja Mauri. Jokaisella on oma ja erilainen tyylinsä, mutta yhteisiä kiinnostuksen kohteita löytyy. Veljesten taustalla vaikuttaa samanlainen arvomaailma. Yhteistä on kiintymys luontoon, Lappiin ja pohjoisen erämaihin. Jähmeä byrokratia ja perusteeton virkavaltaisuus saavat kuulla kunniansa, jokaisen veljeksen suusta omalla tavallaan. Jokaisella on halu puolustaa tavallista pientä ihmistä ja hänen perusoikeuksiaan.

Paasilinnan perhettä ja sukua koskevaa tietoa löytyy laajemmin mm. Paasilinna-työryhmän puheenjohtajan Kauko Kuuselan kotisivuilta.

Paasilinna-vitriini

Paasilinna-vitriinin on suunnitellut ja toteuttanut Jideart Ky:n toimitusjohtaja Markku Jurmu. Hän on yhteistöillään arkkitehti-sisustusarkkitehti Päivi Mikolan kanssa menestynyt erinomaisesti sekä kansallisissa että kansainvälisissä huonekalusuunnittelukilpailuissa. Heidän töistään mm. Seitakivi-lasivitriini palkittiin Mööpeli 92 -kilpailussa ja Kalani-riippumatto voitti hopeaa kansainvälisessä Japanin puuhuonekalujen kilpailussa 1993.

Paasilinna-mitali ja Paasilinna-reliefi

Vitriinissä ovat esillä myös kuvanveistäjä Paavo Halosen suunnittelemat Paasilinna-mitali ja Paasilinna-reliefi.

Paasilinna-mitalin etuosa kuvaa kirjaston edustalla sijaitsevan Paasilinna-monumentin veistososaa, missä kolmea kivenjärkälettä sitovat Petsamosta ja Varejoen Kuikerosta noudetut kivet. Mitalin kääntöpuolen elementtejä ovat Petsamon tunturit ja vuono, perheen turvaan vienyt Aunus-kalastuslaiva, Varejoki ja Kuikeron kuuluisa korpikuusimetsä. Pronssisen Paasilinna-mitalin halkaisija on 65 mm ja paino 140 g. Mitalin on valanut Ilkka Haapala.

Kaksiosainen Paasilinna-reliefi on suurennos mitalin molemmista puolista. Kokoa pronssista valetulla reliefillä on 2 x 29,5 cm ja yhteispainoa 12 kg. Reliefin alustana on patinoitu puu.