FT Juha Ylimaunu kertoo Pirtusota ja salakuljettajat – kirjansa ja runsaan kuvamateriaalin avulla Lapin ja Perämeren päätapahtumat pirtusodassa ja kumoaa vanhoja käsityksiä kieltolain ajasta.

Kieltolaki ja salakuljettajat – Juha Ylimaunun vierailu

Kieltolain aikaan pääosa alkoholista Lappiin virtasi Tervolan läpi. Kieltolaki syntyi raittiusaatteen kautta, johon Tervolassakin osallistuttiin aktiivisesti. Täällä tapahtui myös lukuisia yhteenottoja pirtumiesten ja virkavallan välillä. FT Juha Ylimaunun, sukujuuriltaan myös tervolalaisen, uusi tietoteos ”Pirtusota ja salakuljettajat” kumoaa vanhoja käsityksiä kieltolain ajasta.

Kirja kuvaa, miten kieltolain säätämistä seurannut, pirtusotana tunnettu aika eteni: ketkä voittivat tai hävisivät, mitä keinoja käytettiin. Ylimaunu on pystynyt jäljittämään todelliset pirtukuninkaat ja heidän kohtalonsa. Usean kirjassa kuvatun suursalakuljettajan toimintaa ei ole ennen tiedetty. Sota-aikoina eräiden salakuljettajien taitoja tarvittiin muissa salaisissa operaatioissa.

Ylimaunun teos perustuu faktoihin ja oikeudenkäyntien asiakirjoihin alkoholin salakuljetuksesta 1919–1939. Hän kertoo runsaan kuvamateriaalin avulla kirjansa pohjalta Lapin ja Perämeren päätapahtumat pirtusodassa ja ketkä olivat Suomen pirtukuninkaat.

Tilaisuus on Tervolan kirjastolla keskiviikkona 29.3. klo 17:30–18.45. Tilaisuudessa on saatavissa myös uutta kirjaa.

Vapaa pääsy, kahvitarjoilu!

Lisätiedot

Kieltolaki ja salakuljettajat - Juha Ylimaunun vierailu

Jaa sivu eteenpäin