Aino-Kaarina Pajarin grafiikkaa

Taidegraafikko Aino-Kaarina Pajarin (1957-2022) näyttely

Aino-Kaarina Pajari otti ensimmäiset askeleensa Tervolan aseman seudulla ja aloitti koulutiensä Kaisajoen kansakoulussa. Koulutie jatkui perheen muuton johdosta Oulussa ja Vaalassa. Ammattiopinnot veivät taiteen, erityisesti grafiikan alalle Kankaanpäähän ja sitten Lahteen. Opintojen jälkeen Aino työskenteli mainosalalla Oulussa. Työn ohella hän jatkoi taiteellista tuotantoaan, jonka oli aloittanut opiskelun ohella.

 

Ainon ensimmäinen näyttely Kuusankosken kirjaston tiloissa vuonna 1980 oli alku laajalle ja kattavalle näyttelytoiminnalle. Hänen töitään on ollut esillä niin yksityis- kuin yhteisnäyttelyissä. Vaikka suuri osa näyttelyistä keskittyi hänen kotikulmilleen Ouluun tai Jyväskylään, näyttelyitä riitti useimmille mainitsemisen arvoisille taidepaikkakunnille. Suomen lisäksi Ainon töitä on ollut esillä näyttelyissä yli kymmenessä muussa maassa.

 

Uransa alussa Aino käytti monotypia menetelmää, jossa teos maalataan akryylilevylle ja painetaan siitä paperille. Hän käytti myös kivilitografiaa töissään. Seuraavaksi hän otti käyttöön carborundum-menetelmän, jossa teos luodaan maalaamalla kuvio alumiinilevylle käyttäen liiman ja carboniumin seosta. Teos painetaan sitten paperille luotua laattaa käyttäen. Hänen teoksensa ”Aivomyrsky” Jyväskylän Teknillisen Korkeakoulun aulassa on tehty tällä menetelmällä. Myöhemmin urallaan Aino siirtyi käyttämään puupiirrosta teostensa luomisessa. Hän käytti häviävän laatan menetelmää luodessaan ehkä parhaat ja kauneimmat teoksensa.

 

2022, kun Aino-Kaarina yllättäen menehtyi, hän jätti jälkeensä runsaasti teoksiaan. Vanhimmat työt ovat 1990 luvulta ja viimeisimmät olivat työn alla hänen kuollessaan. Aino-Kaarinan veljet toivovat löytävänsä teoksille uusia, arvostavia koteja myös Tervolasta.

 

Aino-Kaarina Pajarin näyttely on esillä kunnanviraston yläaulassa 1.11.-31.12.2023

Lisätiedot

Vesa Pajari
vmpajari@gmail.com
0505970343


Jaa sivu eteenpäin