Tervolan maaseutuyrittäjäpalkinnon sai Elina Holstila

Tervolan ja Keminmaan vuoden 2023 maaseutuyrittäjäpalkinnon on saanut Elina Holstila. Palkinto luovutettiin Elinalle torstaina 11.1.2024.

Palkinnon luovuttivat Tervolan kunnanjohtaja Mika Simoska, Maaseutulautakunnan puheenjohtaja Pekka Juopperi, MTK-Alakemijoen edustaja Eeva-Kaisa Lahti sekä Tervolan yhteistoiminta-alueen maaseutupäällikkö Tanja Häyrynen.

”Se, että voidaan olla hyvänä esimerkkinä muille erilaisesta maaseutuyrittäjänä toimimisesta paluumuuttajana, on äärettömän iso asia,” Elina sanoo. ”Omassa arkisessa työssä merkitsee paljon, kun saa positiivista palautetta työskentelystä,” yrittäjä kertoo ja jatkaa: ”Tämä palkinto tuli meille hyvään saumaan juuri nyt.”

Pihlaja -nimisen tilan omistaja Elina Holstila on lähtöisin Rovaniemeltä, mutta yrittäjän sukujuuret löytyvät Tervolasta samalta tilalta. Elinan vanhemmat ovat aiemmin viljelleet tilalla muun muassa Lapin puikulaa sekä harjoittaneet metsänhoitoa ja koneurakointia. Elina perheineen muutti Lempäälästä takaisin Tervolaan vuonna 2019. Myös perheen kolme lasta on otettu Tervolassa erittäin hyvin vastaan, eikä perheestä kukaan halua enää muuttaa takaisin etelään.

Tila on nykymittapuulla poikkeuksellisen pieni noin 24 peltohehtaarillaan. Peltojen lisäksi tilalla on hieman metsäalaa. Tilalla kasvatetaan luomuviljelyssä muun muassa nokkosta, seosviljaa, härkäpapua ja heinää. Matkailu- ja majoitustoimintaa yrityksellä on ollut alusta saakka. Tällä hetkellä pääosa matkailu- ja majoituspalveluiden käyttäjistä on ulkomaalaisia matkailijoita.

”Parasta maaseutuyrittäjyydessä on se, että saa tehdä omannäköistä toimintaa,” Elina toteaa. Tilalliselle se tarkoittaa sitä, että voi kehittää toimintaa siihen suuntaan mihin itse haluaa. Tällä hetkellä se tarkoittaa Elinalle sitä, että voi kehittää toimintaa omien harrastuseläinten ympärille perinteisen peltoviljelyn lisäksi.

Elina ei aio kasvattaa tilaa erikoiskasvinviljelyllä, vaan tehdä tilan toimintaa kannattavammaksi muilla liitännäiselinkeinoilla. ”Uskon, että erilaisia tiloja tulee, joissa erikoistutaan ja lisätään toimintaa erilaisia lisäelinkeinoja, eikä niinkään tilakokoa kasvattamalla,” Elina kertoo.

Lue lisää Elinasta Maaseutuyrittäjien tarinoista täältä

Maaseutuyrittäjäpalkinnon myöntää Tervolan kunnanhallitus maaseutulautakunnan tekemän esityksen perusteella. Maaseutulautakunta pyytää ennen esityksen tekemistä paikalliselta maataloustuottajayhdistykseltä ehdotuksen palkinnonsaajaehdokkaista. MTK-Alakemijoki esitti vuoden 2023 maaseutuyrittäjäpalkinnon saajan maaseutulautakunnan kokouksessa. Vuorossa oli tervolalainen maatalousyrittäjä. Tunnustuspalkinnon saajaksi Tervolan kunnanhallitus vahvisti MTK-Alakemijoen ja maaseutulautakunnan käsittelyn jälkeen Elina Holstilan Tervolasta.

Lisätiedot

Tanja Häyrynen (Rovaniemi)
maaseutupäällikkö

Jaa sivu eteenpäin