Luontopolut

Kätkävaaran luontopolku ja Elijärven lintutorni

Kätkävaaran luontopolku

Osoite: Leirikätkä 74, 97140 Tervola

Kätkävaaran reittiä on kunnostettu kesän 2021 aikana. Lue lisää kunnostustöistä.

Kätkävaara on Tervolan kunnan pohjoisosassa sijaitseva rakkalakinen vaara, jossa sijaitsee yhteensä 7 kilometrin mittainen Kätkävaaran luontopolku. Kätkävaaran kivipellot ovat vaikuttavia muinaisia rantoja, joita usein kutsutaan myös pirunpelloiksi. Luontopolku on rengasreitti, jossa esitellään alueen monipuolista luontoa. Reitti on keskivaativa ja sen kävelyyn on hyvä varata omasta tahdista riippuen 3-4 tuntia aikaa.

Reitin alussa on tulipaikka ja käymälä ja reitin huipulta löytyy näköalatorni, hirsikota ja käymälä. Polulla on yhteensä 19 infopistettä. Reitti on osittain esteetön. Ensimmäiset 300 metriä laavulle asti on esteetöntä pitkosta. Lisäksi Perälammen ympäri kiertää erillinen 600 metrin esteetön reitti.

Noin 50 metriä merkityn reitin ulkopuolella sijaitsee suurehko kattoikkunaluola ( N 66°14.241′ E024°56.733′), jonne rohkeimmat ja varmajalkaisimmat voivat kiivetä. Luolan sisäänmenoaukko on kooltaa 3×3 metriä ja sen katossa on suorakulmaisen muotoinen kattoikkuna. Luolasta ja muista alueen erikoisuuksista voi lukea lisää esimerkiksi Lounais-Lapin Retkioppaasta.

Esteettömät palvelut: laavu, wc ja puuliiteri sekä laiturit Perälammen rannassa.

Elijärven lintutorni

Elijärven rannalla Hastinkankaan (Kuksan) ja Törmävaaran välillä.
Elijärvi on pienehkö, rannoiltaan umpeen kasvava järvi, jossa on etenkin keväisin paljon muuttolintuja. Lintutornille on opastus Törmävaaran mastotieltä risteävän kärrypolun varrelta.


Jaa sivu eteenpäin